Kat

Verkeert je dier in een levensbedreigende situatie, bel direct naar de praktijk 030-2310986

Wanneer is het spoed bij een kat:

  • Benauwd
  • Verwonding of een heftige bloeding
  • Acuut sloom
  • Acuut braken of diarree
  • Moeite met, of niet kunnen poepen of plassen
  • Niet eten en/of drinken
  • Het eten van een vreemd voorwerp of vergif

Wij bieden een preventief zorgplan aan, om zo samen de beste zorg voor jouw huisdier te kunnen bieden.

Door regelmatig de gezondheid van je kat te controleren kunnen we eventuele gezondheidsproblemen sneller ontdekken en zo nodig behandelen.

Je betaalt hiervoor een vast bedrag per maand en daarvoor krijg je van ons een kattenplan op maat. Er zijn plannen voor binnenkatten, buitenkatten en oudere katten. In elk plan zit in ieder geval de vaccinatie en preventieve parasitaire behandelingen.

VetPlan biedt nog meer voordelen. Zo ontvang je op alle producten en diensten 10 % korting. Mocht je kat nog niet gechipt zijn, dan krijg je deze voor een gereduceerde prijs. Voor de gezondheidschecks, ontwormen en ontvlooien ontvang je per mail een herinnering.

Alle katten zijn welkom van jong tot oud.

Aanmelden doe je eenvoudig door bij onze balie een overeenkomst in te vullen. De eerste maandelijkse termijn betaal je in de praktijk, daarna wordt het afgesproken bedrag maandelijks via de bank geïncasseerd. Je sluit het zorgplan voor één jaar af en daarna is het tegen bepaalde voorwaarden maandelijks opzegbaar.

Voor meer informatie neem gerust contact met ons op.

Om je kat goed te beschermen is het verstandig jaarlijks te vaccineren.

Wij vaccineren op maat. De vaccinatie tegen niesziekte geven we eens per jaar en de kattenziekte eens per drie jaar. Tijdens het consult zullen we ook een gezondheidscheck uitvoeren om te zien of de kat helemaal gezond is, dit is noodzakelijk voor het vaccineren.

Wij adviseren zowel buiten- als binnenkatten jaarlijks te vaccineren.
Bij een kitten vaccineren we als het 9 weken en 12 weken oud is. Dit is nodig om volledige bescherming op te bouwen.

Als een kat in het verleden niet optimaal gevaccineerd is, of meerdere entingen gemist heeft dan adviseren we om de kat een ‘booster’ ofwel herhaalvaccinatie te geven, tweemaal inenten met drie weken ertussen.
Gaat je kat naar een pension, dan raden wij aan om ook de Bordetella neusdruppelenting te geven.

Ga je op reis met je kat? Dan moet je kat in het bezit zijn van een Europees paspoort. Ook moet de kat gechipt zijn en is het noodzakelijk te vaccineren tegen hondsdolheid, de rabiësvaccinatie. Deze vaccinatie is moet minimaal 21 dagen vóór vertrek gegeven zijn. De vaccinatie is in principe drie jaar geldig. De rabiësvaccinatie mag vanaf 12 weken gegeven worden.

Het is verstandig om ruime tijd van tevoren uit te zoeken wat de invoereisen zijn van het land waar je naartoe reist. Zoek ook uit wat je moet doen als je terugkomt naar Nederland of op doorreis gaat.

Op de website van het LICG staan per land de invoereisen www.licg.nl
Uiteraard mag je ook contact met ons opnemen en kijken we samen welke maatregelen er nodig zijn.

Het is belangrijk om je kat te beschermen tegen vlooien, wormen en teken.

Niet alleen voor de gezondheid van je kat, maar ook voor de gezondheid van jezelf en kinderen.

Deze parasieten kunnen namelijk ziektes overbrengen op mens en dier.

Ontwormen
Het is verstandig om vanaf een jonge leeftijd regelmatig te ontwormen. Wanneer je een kat of kitten krijgt, vraag dan na wanneer voor het laatst ontwormd is. Kittens lopen altijd in het nest al een worminfectie op via de moeder.

Ons advies is om middelen om te ontwormen bij een dierenarts te halen. Zo kan er op maat (medische achtergrond, leeftijd, gewicht etc.) een advies worden gegeven. Wij hebben hiervoor tabletten die je met voer kunt geven en pipetten die je in de nek kunt druppelen.

Ontvlooien
Het is verstandig om je kat regelmatig te ontvlooien als deze buiten komt. Bij een binnenkat adviseren we het ook in de gaten te houden.
Katten kunnen als kitten al (vaak) vlooien meenemen uit het nest. Vlooien zijn onprettig voor de kat, het veroorzaakt jeuk en het kan een vlooienplaag in huis veroorzaken. Ook kunnen de vlooien op mensen springen en jeuk en bultjes veroorzaken.

Vlooien dragen vaak eitjes van wormen bij zich en kunnen zo ook voor een worminfectie zorgen. Er zijn diverse middelen voor het bestrijden en voorkomen van vlooien. Je kunt ervoor kiezen om maandelijks een pipet in de nek te geven, maar wij hebben ook middelen die 3 maanden werken, als wel injecties die een half jaar tegen vlooien beschermen. Ook zijn er vlooienbanden te verkrijgen.

Ontvlooien kan al vanaf dat het kitten 6 weken oud is. Vraag altijd na als je een nieuwe kat of kitten in huis haalt, of deze nog recentelijk ontvlooid is. Mocht dit nog niet gedaan zijn dan is het verstandig dit zo snel mogelijk te doen.

Bij een vlooienplaag in huis zijn de volgende stappen van belang.

  • Behandel alle huisdieren tegen vlooien.
  • Stofzuig het huis elke dag grondig en verwijder direct na het zuigen de stofzuigerzak en breng dit naar buiten.
  • Alles wat wasbaar is waar de kat of andere huisdieren op hebben gezeten wassen op minimaal 60 graden.

Neem voor vragen hierover gerust contact met ons op.

Teken
Komt je kat buiten, dan adviseren wij om ook preventief te behandelen tegen teken.

Teken kunnen namelijk via de kat, bij mensen komen en zo de ziekte van Lyme overbrengen.

Behandel je kat daarom maandelijks tegen teken. De meeste middelen die wij gebruiken bij het ontvlooien werken ook tegen teken. Dit kan met een pipet in de nek, in combinatie met behandeling tegen vlooien.

Mocht je kat toch een teek oplopen, dan adviseren wij deze zo snel mogelijk te verwijderen met een tekentang of tekenschepje. Je mag ook bij ons langs komen zodat wij het kunnen verwijderen.

Voor vragen en advies mag je altijd telefonisch contact met ons opnemen.

We raden aan je kat te laten chippen. Wanneer een kat gechipt is en de gegevens juist geregistreerd zijn, kan deze altijd bij je terug gebracht worden. Ook wanneer je kat gewond raakt bij een ongeluk kan je snel gebeld worden.

De chip zit in een gesloten buisje van ongeveer 10 mm. Dierenarts, dierenambulance of een asiel kan deze chip met een speciale reader aflezen. Het plaatsen van een chip kan eenvoudig, maar doen we bij voorkeur onder narcose. Het is dus aan te raden het plaatsen van de chip te combineren met de sterilisatie of castratie van je kat.

Vanaf het moment dat een poes krols is, is ze ook vruchtbaar. Dit kan al gebeuren vanaf 5/6 maanden. Wij adviseren dan ook je kat met 6 maanden te laten steriliseren.

Een kater kan ook vanaf de leeftijd van 6 maanden gecastreerd worden.

Wij adviseren om je kat 3 tot 4x daags een kleine portie te geven. Dit zorgt voor een goed gevuld gevoel over de dag en hierdoor zal je kat minder om eten vragen. Een richtlijn voor een goede hoeveelheid is 10 gram per kg kat per dag. Bijvoorbeeld een kat van 4 kg mag per dag 40 gram brokjes krijgen.

Tot een leeftijd van 6 maanden adviseren wij kittenvoeding. Vanaf 6 maanden kun je overstappen naar een adultvoeding. Vanaf 8 jaar adviseren wij seniorvoeding.

Als je kat in het HuisdierenZorgPlan zit, zien we je kat regelmatig en zullen wij ook het juiste gewicht in de gaten houden.

Wil je advies of hulp bij afvallen of het laten aankomen? Wij hebben een kosteloos gewichtsprogramma waaraan je kat kan deelnemen.

Katten zijn erg stressgevoelig en je kunt vaak snel aan het gedrag van je kat merken of ze stress ervaren. Heb je problemen in huis, bijvoorbeeld dat je kat vaak in huis plast, of denk je dat je kat stress ervaart, neem dan contact met ons op. We kunnen dan samen bespreken welke dingen van belang zijn in huis.

Een bezoek aan onze praktijk is ook een voorbeeld van een stressvolle situatie voor een kat.

Wij zullen er op de praktijk alles aan doen de stress zoveel mogelijk te verlagen.

Voordat je bij ons op consult komt, kun je zelf alvast voorbereidingen treffen.

  • Zorg voor een mandje waar je kat makkelijk in en uit kan, bij voorkeur met een opening aan de bovenzijde.
  • Laat deze als dat mogelijk is in de ruimte staan waar je kat vaak komt, met de klep open, zodat de kat hier ook zelf in kan.
  • Spray met Feliway spray een half uur voor vertrek het reismandje in, dit is een natuurlijk feromoon waar katten wat rustiger van kunnen worden.

Bij ons in de kliniek

  • Bij aankomst kun je de kat in onze speciale kattenparkeerplaats zetten, hier zitten ze hoog en kunnen ze alles goed overzien.
  • In onze praktijk hebben we zowel in de spreekkamers, als in de opname een Feliway verdamper hangen en gebruiken we regelmatig de Feliway spray. Dit alles doen we om het bezoek aan onze praktijk of de opname voor je kat zo comfortabel mogelijk te maken.
  • In onze opname krijgen katten een mandje waarin ze zich veiliger voelen.
  • Wij nemen de tijd voor je kat en zullen nooit haast maken.