Rat
Verkeert je dier in een levensbedreigende situatie, bel direct naar de praktijk 030-2310986
Wanneer is het spoed bij een rat:
- Als de rat in elkaar gedoken en verstopt zit in een stil hoekje
- Als de vacht van de rat wijd uitstaat
- Als de rat vochtige ogen, reutelende en/of luidruchtige ademhaling heeft
- Vieze buik of anus
Ratten zijn gewend om in groepen te leven. Daarom is het verstandig om een rat altijd met ten minste één soortgenoot te huisvesten. Het is niet verstandig om mannetjes en vrouwtjes bij elkaar te zetten, omdat de kans groot is dat het vrouwtje dan zwanger wordt.
Ratten vinden het leuk om opgepakt te worden. Pak een rat nooit bij de punt van de staart omdat de staart het gewicht van een volwassen rat niet kan houden. Pak hem liever op door voorzichtig je hand onder de buik van de rat te schuiven.
Mocht je jongen krijgen, dan is het zaak om de pasgeboren mannetjes in ieder geval uit het nest te halen. Ze kunnen al geslachtsrijp zijn en de moeder opnieuw bevruchten. Vrouwtjes zijn ongeveer met vijf à zes weken geslachtsrijp, maar iets eerder komt ook voor. Daarom kun je het beste vanaf zo’n vier en een halve week ook de vrouwelijke jongen apart van mannelijke ratten huisvesten. In tegenstelling tot vrouwtjes hebben mannetjes geen tepels.
Vanaf de eerste of tweede dag na de geboorte kun je beginnen met het socialiseren van ratten door de rittens voorzichtig in je handen te nemen. Daardoor wennen ratten aan de geur van mensen en aan het opgepakt worden. Vanaf ongeveer twee weken oud kun je ratten leren uit je hand te eten, met ongeveer drie weken om op je schouder te zitten. Oude ratten kunnen, net als mensen, kaal worden; het haar kan ook lichter van kleur worden.
Geef de rat geen loopmolentje: hierin loopt de rat in een onnatuurlijke houding en kunnen de poten en de staart beschadigen.
De luchtwegen van ratten zijn gevoelig. Een kooi met hoge plastic wanden is daarom ongeschikt, de urinedampen kunnen dan niet weg en tasten de luchtwegen aan. Je kunt er voor kiezen om een ratten toilet in de kooi neer te zetten waar de rat zijn behoefte op kan doen. Door dit elke dag te verschonen voorkom je schadelijke geurtjes. Ook bij de keuze van een bodembedekking moet je hiermee rekening houden: deze moet stofvrij zijn en mag geen schadelijke dampen afgeven. Geschikt zijn bijvoorbeeld papier, fijne beukensnippers of bodembedekkers op basis van schoon karton, maïs of hennep. Zaagsel is ongeschikt voor ratten.
Gebruik geen materiaal dat gemaakt is van naaldhout, er zijn aanwijzingen dat dit op termijn ongezond kan zijn voor de ratten. Plaats de kooi niet op de tocht om ademhalingsziekten te voorkomen. Zet de kooi ook niet direct in de zon of naast de verwarming.
Maak de kooi regelmatig schoon. Ververs het drinkwater elke dag en gebruik een waterfles.
In de dierenspeciaalzaak is speciaal voer te koop voor ratten. Dit is ander voer dan knaagdiervoer. Dit laatste is ongeschikt, omdat er te weinig dierlijke eiwitten in zitten. Ratten zijn van nature alleseters. Als extraatje op dit basisvoer zijn er dan ook vele mogelijkheden. Je kunt ze fruit en groente geven, maar liever geen sla of dichte koolsoorten, boerenkool of bloemkool mag wel.
Eén keer in de week kun je ze een hardgekookt ei geven. Ook kleine beetjes ongezoete ontbijtgranen, aardappel, gekookte rijst of pasta en oud brood vinden ratten lekker. Maar let op: ratten worden gemakkelijk dik, dus beperk deze extraatjes. Weeg de ratten regelmatig zodat je weet of ze niet te dik worden. Geef ratten geen gekruid, vet, gezoet of gezouten voedsel en geen melkproducten.
Zorg er daarnaast voor dat er voldoende water is. Dit kun je in een drinkflesje aanbieden.