Cavia

Verkeert je dier in een levensbedreigende situatie, bel direct naar de praktijk 030-2310986

Wanneer is het spoed bij een cavia:

  • Sloom
  • matig, niet of niet goed eten
  • niet of niet goed keutelen

Het is in de eerste plaats belangrijk dat je cavia altijd eet. Als hij of zij een dag niet eet of geen keutels produceert, is dat meestal een teken van ziekte. Neem dan direct contact met ons op om een afspraak te maken.

Voeding van de cavia bestaat uit:

Onbeperkt vers hooi
Cavia’s moeten de hele dag door vezelrijk voeding hebben om het maagdarmkanaal te stimuleren.

Biks
Geef per dag 20 tot 30 gram biks per kilogram lichaamsgewicht van je cavia. Het is verstandig om biks te voeren in plaats van gemengd voer. Veel cavia’s zullen, als ze gemengd voer krijgen, het lekkerste uit de bak eten en de rest laten liggen. Hierdoor kunnen ze belangrijke mineralen en vitamines missen.

Groenvoer
Wij adviseren om een cavia naast hooi en biks ook groenvoer te geven zoals andijvie, wortel, bleekselderij, witlof, venkel, paksoi en radijsblaadjes. Veilige kruiden zijn: peterselie, koriander, selderij en dille.

Wees voorzichtig met sappige groenten, koolsoorten en spinazie. Geef ook liever geen peulvruchten, aardappelen, uien, bieslook of prei. Deze soorten groenvoer en kruiden kunnen namelijk voor zeer veel gasvorming in de darmen en voor diarree zorgen.

Onbeperkt vers drinkwater
Cavia’s hebben onbeperkt drinkwater nodig. Indien er 24 uur geen water wordt opgenomen ontstaat er vochttekort, waardoor de cavia kan stoppen met eten.

Vitamine C
Net als de mens kan een cavia zelf geen vitamine C aanmaken. Het voer wat je geeft moet in ieder geval genoeg vitamine C bevatten. Als extra aanvulling kan je dagelijks één vitamine C tabletje geven. Twijfel je aan de hoeveelheid vitamine C neem dan contact met ons op.

Geen knaagstenen geven
Knaagstenen bevatten een hoog gehalte calcium. Cavia’s kunnen hierdoor blaasgruis en blaasstenen krijgen.

De cavia is een dagactief, sociaal levend groepsdier dat zich zeer goed leent als gezelschapsdier.

De cavia heeft behoefte aan gezelschap en aandacht van zijn/haar verzorger en een maatje.

Volwassen mannetjes kunnen nogal intolerant zijn ten opzichte van elkaar. Als er vrouwtjes in de buurt zijn bestaat er een grote kans dat ze gaan vechten. Via geluiden kunnen ze een hoop dingen uiten, zoals pijn, honger etc. Cavia’s zijn uiterst zindelijke dieren die erg schoon zijn op zichzelf.

Een cavia wordt geboren met een compleet volwassen gebit. De cavia kan gelijk na de geboorte beginnen met eten. Het gebit van de cavia bevat 4 snijtanden en 16 kiezen en deze zullen het hele leven van de cavia doorgroeien. De snijtanden groeien ongeveer 6 tot 8 cm per jaar. Het is dus van groot belang dat de tanden gelijkmatig op elkaar kunnen afslijten. Door het knagen kan een cavia zijn snijtanden scherp en beitelvorming houden. Ook blijven ze zo op de goede lengte.

Gebitsproblemen
Problemen met de kiezen komen bij cavia’s vaker voor dan problemen aan de snijtanden. Onderstaande symptomen kunnen duiden op een gebitsprobleem:

  • Interesse hebben in het voer, maar niets willen eten
  • Algeheel ziek zijn
  • Slechte vachtconditie
  • Tandenknarsen
  • Obstipatie
  • Diarree
  • (Veel) speeksel
  • Vermageren
  • Proppen maken van het voer (hooi) en deze laten liggen
  • Oog- en neusuitvloeiing

Wanneer je vermoedt dat je cavia een probleem heeft aan het gebit neem dan direct contact met ons op.

Regelmatige controle
Een nauwkeurige gebitsinspectie bij een cavia zonder verdoving is moeilijk. Daarom adviseren wij om tijdens een controlebezoek de cavia volledig te laten nakijken. Als er tijdens deze controle aanwijzingen zijn dat je cavia mogelijk een probleem heeft aan het gebit kan er een afspraak gemaakt worden voor een professionele gebitsinspectie onder sedatie.